Matkani turvehoitojen äärelle

Kokemukseni turvesaunasta vei minut tämän mustan kullan syvällisempään maailmaan. Saunan lempeissä löylyissä turveviitta ylläni oli niin kokonaisvasvaltainen ettei sitä pysty sanoin kuvaamaan. Leveän lempeän hymyn lisäksi unen laatu ja imunestekierto paranivat jo ensimmäisen hoidon jälkeen. En epäröinyt hetkeäkään syventää tietouttani tämän luonnon aarteen äärellä. Tästä alkoi matkani turvehoitajuuteen, kouluttamisen, myynnin- ja markkinoinnin maailmaan. Tulen mielelläni kertomaan tilaisuuksiin tai tapahtumiin turpeen hoitavasta vaikutuksesta. Paikallisia pieniä hoitoja voidaan toteuttaa isoihinkin ryhmiin. Soita, niin suunnitellan yhdessä.
Hoitoturve ja sen vaikutus 

Lehtosuon hoitoturve on puhdas, lisäaineeton, hajuton ja antiseptinen luonnontuote. Kylpy- ja hoitoturpeena käytetään ainoastaan luonnontilaisilta, saasteettomilta soilta nostettua turvetta. Turpeen laatu tutkitaan tarkoin laboratoriossa ennen käyttöä hoitoturpeena. Suomessa tutkimuksia tekee Geologian tutkimuskeskus. 

 2-4 metrin syvyydestä nostettavaan hoitoturpeeseen on vuosituhansien aikana muodostunut erilaisia bioaktiivisia aineita, joihin hoitovaikutus perustuu. Yli 5000 vuotta maatuneen turpeen terapeuttisista bioaktiivisista ainesosista, humus- ja fulvohapot sekä humiinihapoista, joilla on kyky tunkeutua ihon läpi ja vaikuttaa sananmukaisesti pintaa syvemmältä poistaen kuona-aineita ja vieden sinne kasvilääkintää. Turve sisältää myös hyödyllisiä hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä. 
PMS- kuukautis- ja vaihdevuosivaivoihin turvehoito on mainio myös sen luonnon vapaiden estrogeenien vuoksi. Eikä siinä vielä kaikki, vaan turpeessa on myös kortisonimaisia vaikutuksia, ja sen vuoksi turvehoito on ihanteellinen erilaisten iho-ongelmien parissa. Hoitoturve kuulastaa, silloittaa ihoa ja on mainio apu kosmeettisen selluliitin vähentämisesä. 

Hoitotilanteessa turve lämmitetään 44-asteiseksi, jolloin se kiihdyttää verenkiertoa ja aktivoi aineenvaihduntaa. Turpeella on siis voimakas imunestekiertoa stimuloiva vaikutus. Selluliitti ja turvotus ovat rasvakudokseen jäänyttä nestettä. Miksipä et laittaisi sitä liikenteeseen turvehoidolla! Nesteen ja kuonan poistuminen elimistöstä vähentää kiputiloja ja näin helpottaa monia oireita. Turve sitoo reumatekijöitä ja kuona-aineita, parantaa hormonitoimintaa ja solujen uusiutumista, sitä kutsutaan luonnon omaksi kipulaastariksi. 

Suosittelen pitkään jatkuneiden koho-oireiden hoitona vähintään yhtä hoitokertaa viikossa 3-5 viikon ajan. Tämän jälkeen voi hoidot tiputtaa, kerran kuussa käynteihin. Annan myös kotihoito-ohjeita ja työkaluja halutessasi.
Parasta olisi, että jokainen veisi koko perheen hyvinvoinnin tueksi tämän ihanat työkalut. Luonnollinen hyvinvointi elämäntapana on parasta mitä voi omille lapsilleen perinnöksi antaa. 
Yksilöhoidot eivät sotke sinua eikä vaatteitasi.

Turvehoidoilla apua ja tukea ainakin 100 eri vaivaan. Tässä muutama: 
-Lihasongelmiin 
- lihasten rentoutukseen 
-Imunestekiertoon ja verenkiertohäiriöihin 
-Reumaattiseen kipuun 
-Kipua ja särkyä aiheuttaviin kehon haasteisiin 
-Erilaisiin tulehdustiloihin (mm. lihastulehdukset, nivelrikko, ”hiirikädet”) 
-Vaihdevuosiongelmiin* 
-Painonpudotukseen 
-Selluliitin vähennykseen 
-Stressin ja unettomuuden lievitykseen 
-Poistaa kehosta ylimääräistä nestettä sekä epäpuhtauksia 

*hoitoturve sisältää luonnon vapaita estrogeenejä, joten sillä on menestyksellisesti hoidettu myös kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja 

Turpeessa on kortisonimaisia vaikutuksia, ja sen vuoksi turvehoito on ihanteellinen erilaisten iho-ongelmien kuten
-ihottuman 
-atopian 
-psoriasiksen 
-aknen 
-hiuspohjan 
-säärihaavan 
-vaippaihottuman hoidossa 

*luontainen kortisoni hillitsee tulehdusta, minkä seurauksena oire, kuten koettu kipu, poistuu tai vaimenee merkittävästi  

Hoidon kuvaus 
Oliko hoito sitten pieni paikallinen eli vain jalkateriin, harteille tai kyynärvarsiin laitettu turve tai kauttaaltaan keholle laitettu turve, niin toiminta on sama. Kasvoilla käytän huonekylmää turvetta. 

Hoidossa levitetään aluksi lämmin, noin 44-asteinen turve iholle. Iholle levitetty turvealue suojataan kelmulla. Hoidettavat kohdat suojataan vielä turpeella täytetyillä lämpöpakkauksilla, jotta turpeen bioaktiiviset ainesosat imeytyvät tehokkaasti ja lihakset lämpiävät ja pehmenevät ennen hierontakäsittelyä. 

Saat rentoutua tässä mukavan lämpöisessä "paketissa" vähintään 20 minuuttia. Lämpöhauteen aikana hierotaan pää ja kädet. 

Kun turvehaude on vaikuttanut, poistetaan enimmät turpeet kelmulla ja tehdään imukupeilla imunestekiertoa vilkastuttava kuivakuppausta. Hoidon jälkeen ei tarvitse mennä suihkuun, sillä loput iholla olevasta turpeesta poistetaan lämpimillä kosteilla pyyhkeillä ja kuorintakintaalla.  
Ihokuorinnan jälkeen levitetään hieronta öljy ja hieronta tapahtuu Aaltosen-tekniikalla, joka rentouttaa lihakset ja avaa tehokkaasti lihasjumittumia ja nikamalukkoja. 
Lopuksi lihaksia venytetään. Hoidon jälkeen on hyvä juoda vähintään kaksi litraa vettä. 

Räätälöidään hoito juuri sinulle sopivaksi. Kysy myös lahjakortit, ryhmähoidot, yksityistilaisuudet, luennot ja yleiset tapahtumat. 


Turveisin Henna Riikka 
Kotisaunassa turve huntu ylläni, 2018. 

Nukkumaan käydessä ajattelen:
Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen kehun; Sinä pieni, urhea nainen, minä luotan sinuun.
 -Eeva Kilpi  
Käyttämäni Lehtosuon hoitoturve sisältää
Pitkälle maatunutta, kasvimateriaaleista kuten rahkasammaleesta koostuvaa turvetta käytetään hoitoturpeena. Hoitoturpeen raaka-aineena käytetään ainoastaan luonnontilaisilta, saasteettomilta soilta nostettua turvetta. Turpeen laatu tutkitaan tarkoin laboratoriossa ennen käyttöä hoitoturpeena. Suomessa tutkimuksia tekee Geologian tutkimuskeskus. 

Lehtosuon hoitoturve on pitkälle maatunutta rahkasaraturvetta (SC), jonka seassa on kortteen, järviruo’on ja puun jäännöksiä. 
Maatumisaste on H8 (H1-H10 -asteikolla) ja pH on 5-5,7. 

Tuhkapitoisuus on 6-12 % 
Rikkipitoisuus 0,34% turpeen kuivapainosta.
Vesipitoisuus 86% märkäpainosta.
Bioaktiivisia aineita on keskimäärin: 
Humushappoja 28,50%
Fulvohappoja 10 %
Pektiiniä 0,34%
Hemiselluloosaa 11,7%
Selluloosaa 8,55 %
Kokonaislipidejä, humiineja sekä mineraaliaineksia on 40,96% turpeen kuivapainosta. Turve sisältää myös hyödyllisiä hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä.


"Luonnolliseksi kipulaastariksi kutsuttu"